Merja Kuusisto

Minun tarinani

Olen Merja Kuusisto, toisen kauden kansanedustaja Uudeltamaalta. Synnyin 4. joulukuuta 1954 Hausjärvellä, missä vietin myös lapsuuteni ensimmäiset vuodet.

Isäni työ vei meidät muutamia vuosia myöhemmin Tuusulaan, Uudellemaalle, missä tapasin myös 70-luvulla aviomieheni Päivön. Kotikuntani Tuusula on kaunis ja turvallinen paikka asua ja kasvattaa lapsia. Perheeseemme kuuluu minun ja aviomieheni lisäksi kaksi aikuista tytärtä. Olen myös kahden pienen pojan onnellinen isoäiti.

Minulla on takanani pitkä ja monipuolinen työura terveydenhuollon eri sektoreilla. Ennen valintaani kansanedustajaksi työskentelin 8 vuotta palveluvastaavana Roselius-säätiön Kustaa Aadolf –kodissa Kellokoskella. Nyt kansanedustajana ja Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenenä pyrin vaikuttamaan terveydenhuollon tulevaisuuteen. Jokaiselle kuuluvat yhtäläiset mahdollisuudet saada tarvitsemaansa hoitoa iästä, asuinpaikasta tai varallisuudesta riippumatta.

Minä ja politiikka

Politiikassa ja Sosialidemokraattisen puolueen toiminnassa olen ollut mukana jo usean vuosikymmenen ajan. Yhdistys- ja puoluetoimintaan lähdin mukaan jo nuorena. Yhdistystoiminta on minulle tärkeä asia ja tapa vaikuttaa asioihin, joita pidän tärkeinä.

Kunnallisia luottamustehtäviä olen hoitanut 1980-luvulta lähtien. Puute päivähoitopaikoista sai minut aikoinaan asettumaan ehdolle kunnallisvaaleissa. Olin tuolloin palaamassa äitiyslomalta työelämään ja päivähoitopaikat tuntuivat olevan kiven takana. Minut valittiinkin Tuusulan kunnanvaltuustoon ensimmäisen kerran vuonna 1985. Sittemmin kiinnostus yhteiskunnallisia asioita ja oman alueeni hyvinvointia kohtaan on kasvanut entisestään. Tie on vienyt kunnanvaltuutetusta kunnanhallituksen varapuheenjohtajaksi ja kunnanvaltuuston puheenjohtajaksi. Tuusulan kunnanvaltuuston puheenjohtajana toimin vuodet 2001-2006 ja edelleen vuodet 2009-2010. Vuoden 2011 alussa minut valittiin Tuusulan sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtajaksi.

Olen toiminut lisäksi erilaisissa luottamustehtävissä tärkeinä pitämieni asioiden parissa. Erityisesti Keski-Uudenmaan kuntien välisen yhteistyön kehittäminen on minulle tärkeä asia. Yhteistyö mahdollistaa palveluiden tarjoamisen asukkaille yli kuntarajojen.

Kansanedustajaksi

Kansanedustajaksi minut valittiin ensimmäisen kerran vuonna 2007 yhteensä 5130 äänellä. Neljä vuotta aikaisemmin olin jäänyt ensimmäiselle varasijalle 5018 äänellä. Kansanedustajan työ vastasi hyvin odotuksiani. Oli myös mukava huomata, että kunnallisissa ja maakunnallisissa luottamustehtävissä keräämäni kokemus oli hyödyksi kansanedustajan työssä.  Ensimmäisen kauteni ajan SDP toimi oppositiopuolueena ja pyrki vaikuttamaan hallituksen päätöksiin käyttämällä aktiivista oppositiopolitiikkaa.

Vuoden 2011 vaaleissa teimme ahkerasti vaalityötä koko kevään ajan. Suuri kiitos kaikille tukijoilleni! Keräsin 4324 ääntä ja työ Arkadianmäellä sai jatkua. Olen erittäin kiitollinen myös kaikille äänestäjilleni minulle uskotusta luottamuksesta. Asetelma on tällä vaalikaudella toinen ja SDP jatkaa työtään hallituspuolueena. Hallituksen muodostaminen oli kovan työn ja vaikeiden neuvotteluiden takana. Kuuden puolueen muodostamalla hallituksella on monia haasteita edessään.

Työ kansanedustajana ja kunnalliset luottamustehtävät kulkevat käsi kädessä. Lähes kolmen vuosikymmenen kokemus kunnallispolitiikassa on antanut minulle vahvat lähtökohdat toimia kansanedustajana koko Uudenmaan alueen parhaaksi. Edustajana minun tulee tuntea lähialueideni asiat ja tarpeet. Kansanedustajan työ on parhaimmillaan jatkuvaa vuoropuhelua ihmisten kanssa. Teen työtäni parhaan kykyni mukaan, mutta tarvitsen työhöni myös äänestäjieni tukea ja yhteistyötä.

Kansanedustajan työ tehdään valiokunnissa, istuntosalissa sekä ihmisten parissa. Ensimmäisen kauteni aikana toimin Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä Ympäristövaliokunnassa varsinaisena jäsenenä. Tällä kaudella minut valittiin varsinaiseksi jäseneksi Liikenne- ja viestintävaliokuntaan sekä Sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, josta minulle kertyi kokemusta jo ensimmäisen kauteni varajäsenyyden myötä.  Minulle valinnat olivat erittäin mieluisia ja pyrin hyödyntämään kokemustani ja osaamistani minulle luotetuissa tehtävissä.

Yksityiselämästä

Olen ulkoilmaihminen. Kävely on mieluisin harrastukseni ja sopii epäsäännöllisiin työaikoihini. Luonnossa liikkuminen on hyvää vastapainoa työnteolle. Olemme onnekkaita, sillä Suomen luonto on kaunis ympäri vuoden.

Olen ennemmin aamu- kuin iltaihminen. Päivät aloittaisin mieluiten aamu-uinnilla järvessä oman mökin hiljaisuudessa. Mieheni Päivö työskentelee asiakkuuspäällikkönä ja olemme arkena molemmat kiireisiä. Yhteiset lomamme vietämme mahdollisuuksien mukaan kesämökillämme uiden, marjastaen ja kalastaen. Mökillä minä paistan muikut, Päivö lämmittää saunan.

Olen myös intohimoinen sienien kerääjä. Syksyllä vedän kumisaappaat jalkaan ja suuntaan sienimetsälle, satoi tai paistoi. Syksyn pimetessä pakkaseni täyttyvät itse kerätyistä marjoista ja sienistä. Myös oman omenasadon mehua riittää aina kevääseen saakka.

Arjen vapaahetkinä käyn uimassa uimahallissa. Vesijuoksu on rentouttava ja mukava harrastus. Kesäisin hoidan pihakukkia ja pientä kasvimaatamme. Itse kasvatetut vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät ovat herkullista ja ekologista ruokaa. Talvisin hoidan ikkunalautojani koristavia orkideoja. Ympäri vuoden kaunis orkidea on lempikukkani.