Merja Kuusisto

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten koulutustasoa ei saa laskea

02.04.2015 | Ajankohtaista, Eduskunta, Lainaukset

SDP:n kansanedustajan Merja Kuusiston mukaan suomalaiset ymmärtävät laadukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden arvon. Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta ei halua tinkiä sosiaali- ja terveyspalveluista tiukkoinakaan taloudellisina aikoina.
Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö TEHY:n teettämän kyselyn mukaan suomalaiset arvostavat sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavaa henkilökuntaa ja haluavat, että heitä hoitavat ihmiset ovat saaneet hyvän ammattikoulutuksen.

– Tältä pohjalta tuntuu käsittämättömältä, että päättäjien suusta on viime vuosina kuultu puheenvuoroja, joiden mukaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten koulutustasoa – ja ilmeisesti palkkatasoa – voitaisiin laskea.

Kuusisto sanoo, että koulutustason lasku johtaisi nopeasti hoidon laadun ja potilasturvallisuuden heikkenemiseen.

– Hyvin koulutettu henkilökunta, jolla on käytössään riittävät resurssit, pystyy toteuttamaan oikean hoidon oikeassa vaiheessa. Inhimilliseltä kannalta se on ensiarvoisen tärkeää. Talouden kannalta se tarkoittaa sitä, että kuluja säästyy erityisesti erikoissairaanhoidossa. Kehittyvä terveysteknologia edellyttävät koulutusta ja osaamista.
Kuusisto muistottaa, että suomalaiset ymmärtävät, että palveluita on uudistettava.

– Suurin osa Tehyn tutkimuksen vastaajista kaipasi myös rohkeampaa rakenteiden kehittämistä, mutta vain 15 % vastanneista uskoo yksityisen palvelutuotannon tehostavaan vaikutukseen.

– Tarvitsemme laadukkaat, tasa-arvoiset sosiaali- ja terveyspalvelut, joissa hoidon laatu ja saatavuus ei ole asiakkaan asuinpaikasta tai varallisuudesta riippuvainen. Tarvitsemme päättäjiä, joilla on rohkeutta ja ymmärrystä kehittää alan lainsäädäntöä ja resursseja.

Lähde: Hämeen Kaiku 2.4.2015