Merja Kuusisto

Apteekit halutaan tiiviiksi osaksi terveydenhuollon palveluketjua

20.03.2015 | Ajankohtaista, Eduskuntavaalit, Lainaukset

PROVIISORIn vaalitentti nosti esille lääkealan ajankohtaisia teemoja. Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (Kokoomus), eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (Keskusta) ja sosiaali ja terveysvaliokunnan jäsenet Outi Alanko-Kahiluoto (Vihreät), Johanna Jurva (PS) sekä Merja Kuusisto (SDP) olivat tuoreeltaan eduskuntavaaliehdokkaina keskustelemassa lääkehuoltoa koskevista asioista Proviisoripäivän vaalitentissä lauantaina Arcadassa Helsingissä.

Keskustelussa kävi yksimielisesti selväksi, että puolueet eivät halua Ruotsin lääkehuollon mallia Suomeen. Suomalaista apteekkijärjestelmää pidetään ammatillisesti korkeatasoisena ja kansalaisten kannalta tasa-arvoisena lähipalveluna. Edustajaehdokkaat olivat yksimielisiä myös siitä, että ei vain lääkkeet vaan myös apteekit halutaan tulevaisuudessa nähdä tiiviinä osana sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää.

Tätä näkemystä puoltaa ehdokkaiden myönteinen suhtautuminen yhä useamman lääkkeen vapauttamiseen reseptiltä lisäneuvontaa vaativaksi itsehoitolääkkeeksi (LVI), apteekeissa tapahtuvaan rokottamiseen, terveyspistetyyppiseen toimintaan kuin myös esimerkiksi proviisorien kautta tapahtuvaan lääkemääräysten uusimiseen apteekeissa. Apteekkipalveluita halutaan kehittää suuntaan, joka lisää kansalaisten valinnanvapautta, mutta säilyttää heidän tasa-arvoisen asemansa palveluiden osalta.

- Näen apteekit aikamoisena mahdollisuutena tulevaisuudessa niin sote-uudistuksen kuin apteekkien alueellisen jakautumisen kautta, kommentoi SDP:n Merja Kuusisto. Apteekkien palvelut voivat olla paljon muutakin kuin, mitä tässä nyt on mainittu, hän jatkaa.

Keskustelua paneelissa käytiin niin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaista kuin rahoituksesta, apteekkijärjestelmän ja suomalaisen lääketeollisuuden ja -tutkimuksen tulevaisuudesta sekä itsehoitolääkkeistä ja apteekkien tulevaisuuden palveluista.

Pääset lukemaan paneelikeskustelusta ja ehdokkaiden kannanotoista tarkemmin verkkosivuiltamme.