Merja Kuusisto

Viesti ministerille: Pääradan ongelmat ratkaistava

16.04.2009 | Uutiset

Valtuustojen puheenjohtajat: Pääradan ongelmat ratkaistava

Pääradan varrella olevien kuntien kunnan- ja kaupunginvaltuustojen puheenjohtajat tapasivat eduskunnassa 15.4.2009 liikenneministeri Anu Vehviläisen. Puheenjohtajat kertoivat ministeri Vehviläiselle, että Helsinki – Tampere –rautatien kapasiteetin nosto on tärkeä tulevaisuusinvestointi.

Radan varren kuntien valtuustojen puheenjohtajat muistuttivat ministeri Vehviläistä siitä, että koko Suomen kannalta elintärkeän pääradan välityskyvyn parantamiseen on panostettava. Pääradan junaliikenne häiriintyy kohtuuttoman herkästi. Tampereelta tai Helsingistä myöhässä lähtevä juna saa suurta sekaannusta aikaan koko pääradalla. Tämä ongelma on ratkaistava, jos haluamme turvata tasapuoliset edellytykset niin Pendolino, Intercity-, kaukojuna- ja paikallisliikenteelle.

– Pääradan kuntien asukkaiden etu on yhteinen, painottivat alueen kuntien valtuustojen puheenjohtajat.

Riittävä pääradan kapasiteetti varmistaa toimintavarmuutta ja mahdollistaa tiheämmät junavuorot.

Ministeri Vehviläinen kertoi, että hänellä oli varsinainen raidepäivä, sillä hän oli ennen kuntien edustajia tavannut Rautatieläisten liiton johtoa. He olivat käyneet keskustelua rautateiden tulevaisuudesta ja kehittämisestä.

Ministeri korosti vastauspuheessaan raideliikenteen turvallisuuden ja välityskyvyn parantamista. Hän piti myös tärkeänä, että liikenneturvallisuutta saadaan parannettua, kun tavara- ja henkilöliikennettä saadaan siirrettyä nykyistä enemmän raiteille. Tämä on myös ilmastopoliittisesti oikea suunta.

Ministeri Vehviläinen ymmärsi hyvin Helsinki – Tampere raideliikenteen tärkeyden. Lisäksi hän otti esiin raideliikenteen parantamisen tarpeen myös Tampereelta pohjoiseen.

Ministeriä olivat tapaamassa Tampereen kaupunginvaltuuston pj. Irene Roivainen, Vantaan kaupunginvaltuuston pj. Antti Lindtman, Hämeenlinnan valtuuston pj. Iisakki Kiemunki, Hyvinkään kaupunginvaltuuston pj. Annika Kokko, Riihimäen valtuuston pj. Jorma Höök, Tuusulan kunnanvaltuuston pj. Merja Kuusisto, Järvenpään kaupunginvaltuuston pj. Tapio Bergholm, Janakkalan valtuuston pj. Esa Silvennoinen, Lempäälän valtuuston pj. Tuula Petäkoski-Hult, Akaan valtuuston pj. Timo Rajala ja Hattulan valtuuston pj. Seppo Kankkunen.